Τι είναι το “Σύνδρομο του Γραφείου” (Office Syndrome) και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε


office_syndrome

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι μορφές εργασίας που μας επιβάλλει, συνήθως περιλαμβάνουν αρκετές ώρες καθιστικής στάσης ή ορθοστασίας, ιδιαίτερα για όλους εμάς που εργαζόμαστε σε περιβάλλον γραφείου. Ωστόσο, ένας τέτοιος τρόπος ζωής μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά για τους μύες και τη σπονδυλική στήλη μας.

Αλλά προτού προχωρήσουμε στα συμπτώματα και τα αίτια που τα προκαλούν, θα ήταν χρήσιμο να ξεκινήσουμε από τον ορισμό του “Συνδρόμου του Γραφείου” ή αλλιώς Office Syndrome.

Τι είναι το “Σύνδρομο του Γραφείου” (Office Syndrome)

Το Office Syndrome εντοπίζεται από πόνους στη σπονδυλική στήλη ή στους μύες λόγω συνεχούς καθιστικής στάσης ή παραμονής στην ίδια θέση, και εμφανίζεται συχνότερα στους ανθρώπους που εργάζονται αρκετές ώρες σε περιβάλλον γραφείου. Αυτοί οι πόνοι, που μερικές φορές φαίνονται συνηθισμένοι, μπορεί να προκαλέσουν χρόνιους πόνους, ασθένειες μεσοσπονδύλιου δίσκου και ανωμαλίες στη σπονδυλική στήλη. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν μόνιμα το σώμα σας καθώς και την κινητική και λειτουργική ικανότητά του.

Συχνά Συμπτώματα του Office Syndrome

Πολλά συμπτώματα του Office Syndrome δεν φαίνονται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην αρχή, αλλά όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία μπορεί η κατάσταση να επιδεινωθεί. Ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά και συνηθισμένα πρώιμα συμπτώματα είναι τα εξής:

 • Πονοκέφαλος

 • Πόνος γύρω από τα μάτια

 • Πόνος στον αυχένα και την πλάτη

 • Ζάλη

 • Χρόνιος πόνος στους μύες

 • Μούδιασμα στους καρπούς ή τα πόδια

 • Πόνος στη μέση

 • Οσφυαλγία

 • Πόνος και σφίξιμο στους ώμους

Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι και ψυχολογικά, όπως συναισθήματα θλίψης έως και φαινόμενα κατάθλιψης.

Πιθανές Αιτίες του Office Syndrome

Κάποιες από τις συνήθεις αιτίες του συνδρόμου του γραφείου μπορεί να είναι:

 • Συνεχής καθιστική στάση με τα πόδια σας σταυρωμένα, στην άκρη του καθίσματος ή καμπουριάζοντας

 • Πίεση στον αυχένα λόγω κακής θέσης (ύψος) της οθόνης του υπολογιστή

 • Ανισοβαρής κατανομή του σωματικού βάρους - το βάρος του σώματός σας πρέπει να απλώνεται εξίσου μεταξύ των δύο ποδιών, αποτρέποντας τους πόνους και τις κράμπες

 • Κακή ποιότητα ύπνου λόγω άγχους

 • Όταν κάθεστε στο κρεβάτι για να διαβάσετε ή να δουλέψετε

 • Μεταφορά της τσάντας σας σε έναν ώμο

 • Η χρήση τακουνιών που είναι πάνω από 4 εκατοστά η οποία προκαλεί κακή ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης

Αντιμετώπιση του Office Syndrome & Οφέλη του Θεραπευτικού Μασάζ

Ένας σημαντικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Office Syndrome είναι το θεραπευτικό μασάζ, το οποίο προσφέρει σημαντική ανακούφιση από τους χρόνιους πόνους.

Το θεραπευτικό μασάζ απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και προσφέρει μια σειρά από οφέλη όπως:

1) Βελτίωση της στάσης του σώματος σας

Συχνά ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που δουλεύουν σε περιβάλλον γραφείου αισθάνονται πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και στην μέση λόγω διαφόρων αιτιών, ωστόσο, η συνήθης αιτία αυτού του πόνου είναι αποτέλεσμα κακής στάσης. Στην πραγματικότητα, ο χρόνιος πόνος στην πλάτη, ο οποίος είναι ο νούμερο ένα λόγος για τις χαμένες εργάσιμες ημέρες και η δεύτερη πιο συχνή αιτία αναπηρίας, είναι συχνά το αποτέλεσμα λανθασμένης ή κακής στάσης ενώ στέκεστε ή κάθεστε. Επιπλέον, το υπερβολικό βάρος, η κακή στάση του σώματος και οι επαναλαμβανόμενες ή υπερβολικές κινήσεις μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην καταπόνηση της πλάτης και σε άλλες πιθανές προβληματικές περιοχές. Η θεραπεία μασάζ μπορεί να χαλαρώσει και να ενεργοποιήσει αυτούς τους τεταμένους μύες και να βοηθήσει στην επαναφορά του σώματος στην κατάλληλη ευθυγράμμιση. Στην πραγματικότητα, η βελτίωση της στάσης σώματος ενός ατόμου μπορεί να είναι μία από τις πιο ευεργετικές και χαλαρωτικές πτυχές της θεραπείας μασάζ. Το μασάζ επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώσει τους μύες που είναι τεταμένοι και να καταπολεμήσει τις επώδυνες συνέπειες της κακής στάσης του σώματος. Με τη σειρά του, αυτό επιτρέπει στο σώμα να τοποθετηθεί στη σωστή και χωρίς πόνο στάση.

2) Αίσθηση χαλάρωσης & σημαντική μείωση του άγχους

Όταν το σώμα είναι σφιγμένο και υπό την επήρεια του άγχους, παράγει κορτιζόλη (γνωστή και ως ‘ορμόνη του στρες’) σε ανθυγιεινά επίπεδα , η οποία μπορεί να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους, αϋπνία, πεπτικά προβλήματα και πονοκεφάλους.

Η θεραπεία μασάζ μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και επιτρέπει στο σώμα μας να εισέλθει σε λειτουργία ανάκτησης. Συνεπώς, προσφέρει ιδιαίτερα μειωμένα επίπεδα στρες, βελτιωμένη διάθεση και μια αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. Επίσης, οι τακτικές συνεδρίες θεραπευτικού μασάζ μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσουν τον χρόνιο πόνο.

3) Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπευτικού μασάζ μπορεί να μειώσει τόσο την συστολική (ανώτερη) όσο και τη διαστολική (χαμηλότερη) αρτηριακή πίεση. Με τη σειρά τους, τα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και / ή νεφρικής ανεπάρκειας, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

4) Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος

Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί να έχει συσσωρευτικό χαρακτήρα και να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι προσφέρει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Πιο συγκεκριμένα, το θεραπευτικό μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες μέσω χειροκίνητης πίεσης, η οποία μετακινεί το αίμα μέσω των κατεστραμμένων και συμφορημένων περιοχών του σώματος. Στη συνέχεια, η απελευθέρωση της ίδιας πίεσης προκαλεί τη εισροή νέου αίματος στους ιστούς. Επίσης, το θεραπευτικό μασάζ βοηθά στην αφαίρεση του γαλακτικού οξέος από τους μυϊκούς ιστούς. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η κυκλοφορία του λεμφικού υγρού, το οποίο μεταφέρει τα μεταβολικά απόβλητα μακριά από τα εσωτερικά όργανα και τους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και βελτιωμένη συνολική λειτουργία του σώματος.

Αν ταυτίζεστε με όλα ή κάποιο από τα παραπάνω, τότε μάλλον καλό θα ήταν να μην το καθυστερείτε άλλο.

Μάθετε περισσότερα για τα εξατομικευμένα προγράμματα Θεραπευτικού Μασάζ για την αντιμετώπιση του Office Syndrome της Healing Art, καλώντας μας στο +30 231 025 2528 ή στέλνοντας μας στο info@healingart.gr.


184 views0 comments