Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται


Τι είναι το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) είναι η ανωμαλία του γαστρεντερικού συστήματος, δηλαδή η ανώμαλη κινητικότητα και ευαισθησία του ορθού από την παρουσία κοπράνων. Εναλλακτικές ονομασίες του συνδρόμου είναι μεταξύ άλλων και οι σπαστική κολίτιδα, βλεννώδης κολίτιδα, βλεννομεμβρανώδης κολικός και νευρική διάρροια.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου χαρακτηρίζεται από:

 • μετεωρισμό

 • κοιλιακό άλγος

 • διαταραχές των κενώσεων

 • ελάχιστες φορές από ναυτία

 • διάρροια και δυσκοιλιότητα ή και τα δυο μαζί εναλλάξ

 • φούσκωμα

 • αίσθημα ατελούς κένωσης

 • πόνος στο ορθό

 • βλέννα στα κόπρανα

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν είναι ιάσιμο, ωστόσο, η διαταραχή δεν σχετίζεται με καμία άλλη νόσο. Τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου αρχίζει συνήθως στην πρώιμη ενηλικίωση και επηρεάζει τις γυναίκες με διπλάσια συχνότητα από ότι τους άνδρες. Ωστόσο, οι μισοί πάρχοντες από το σύνδρομο δεν αναζητούν ιατρική περίθαλψη για τα συμπτώματά τους.

Κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι τα νεύρα του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητα από ότι συνήθως σε άτομα με το σύνδρομο. Η φυσιολογική μετακίνηση των τροφίμων και του αερίου μέσω του παχέος εντέρου προκαλεί πόνο, εντερικούς σπασμούς και ακανόνιστο σχήμα κινήσεων του εντέρου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη εξέταση για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ο γιατρός σας θα διαγνώσει το σύνδρομο αν έχετε τα τυπικά συμπτώματα και έχετε εξεταστεί για άλλες διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα.

Ο γιατρός σας θα ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας. Ο γιατρός σας θα σας εξετάσει, ελέγχοντας την ύπαρξη ευαισθησίας στην κοιλιακή χώρα καθώς και αν τα εσωτερικά σας όργανα είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό. Θα ελέγξει επίσης, για πυρετό ή απώλεια βάρους. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα σημάδια, πιθανόν να έχετε κάτι διαφορετικό από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ανάλογα με το ιατρικό σας ιστορικό, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για την εξάλειψη άλλων ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξετάσεις αίματος

 • Δείγμα κοπράνων, για να ελεγχθεί αν υπάρχει αίμα σε αυτά καθώς και η παρουσία λοιμώξεων

 • Σιγμοειδοσκοπία, κατά την οποία ένας εύκαμπτος, με φως σωλήνας με μια μικρή κάμερα στο άκρο εισάγεται στο ορθό και επάνω στην αριστερή πλευρά του παχέως εντέρου

 • Κολονοσκόπηση, στην οποία ένας μακρύτερος σωλήνας εξετάζει ολόκληρο το παχύ έντερο

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε ορισμένα τρόφιμα για έως και τρεις εβδομάδες για να διαπιστώσετε εάν η διατροφή σας συμβάλλει στα συμπτώματά σας. Για παράδειγμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να εξαλείψετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα εάν υποψιάζεται δυσανεξία στη λακτόζη.

Τρόποι αντιμετώπισης του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου μπορεί να είναι καθημερινό πρόβλημα καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται ή να έχουν διάρκεια μιας ημέρας, μιας εβδομάδας ή ενός μήνα πριν εξαφανιστούν. Οι διατροφικές αλλαγές με ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας ή της σοβαρότητας των συμπτωμάτων. Επειδή κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η πρόληψη της διαταραχής είναι αδύνατη.

Ενδεικτικοί τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι οι παρακάτω:

 • Αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες: Η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να βελτιώσει δραματικά τα συμπτώματα. Χρειάζεται συχνά πολύς χρόνος για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί καλά για σας. Παρακολουθήστε τα διάφορα τρόφιμα που καταναλώνετε όλη την ημέρα και δείτε ποιες τροφές φαίνεται να χειροτερεύουν τα συμπτώματά σας. Αφού ανακαλύψετε τα συγκεκριμένα τρόφιμα ενεργοποίησης εξαλείψτε τα από τη διατροφή σας.

Μερικά κοινά τρόφιμα ενεργοποίησης του συνδρόμου είναι τα παρακάτω:

 1. Λάχανο, μπρόκολο, λάχανο, όσπρια και άλλα τρόφιμα που παράγουν αέρια

 2. Καφεΐνη

 3. Αλκοόλ

 4. Γαλακτοκομικά προϊόντα

 5. Λιπαρά τρόφιμα, όπως πλήρες γάλα, κρέμα, τυρί, βούτυρο, έλαια, κρέατα και αβοκάντο

 6. Ακατέργαστα φρούτα

 7. Τρόφιμα, τσίχλες και αναψυκτικά που περιέχουν σορβιτόλη, ένα τεχνητό γλυκαντικό

Ο τρόπος που τρώτε μπορεί να συμβάλλει στην ενεργοποίηση του συνδρόμου. Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια. Καλό θα ήταν έτσι ώστε να τρώτε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά μέσα στη μέρα. Η ταχεία κατανάλωση της τροφής μπορεί να προκαλέσει την κατάποση αέρα και στη συνέχεια να παραχθούν αέρια και να δημιουργηθεί φούσκωμα.Η προσθήκη ινών στη διατροφή σας, ειδικά εάν η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα κύρια συμπτώματα, συχνά βοηθά στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου σας και στη μείωση της κοιλιακής δυσφορίας. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ψωμιά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά είναι καλές πηγές τροφίμων για ίνες.

 • Χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής: Ανάλογα με τον αν παρουσιάζεται δυσκοιλιότητα ή διάρροια ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη αγωγή. Συχνά συνταγογραφούνται και αντισπασμωδικά όπως και φάρμακα που στοχεύουν στην μείωση του πόνου.

 • Μείωση του στρές: Συχνά τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου εντείνονται όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα άγχους. Η γυμναστική, ο διαλογισμός και το θεραπευτικό μασάς είναι τρόποι οι οποίοι συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων του στρές.

 • Μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς: Το μασάζ κοιλιάς και παχέος εντέρου είναι μια τεχνική που υποστηρίζει την διαδικασία ξεμπλοκαρίσματος και κινητοποίησης του παχέος εντέρου και γενικά της περιοχής της λεκάνης και τους κοιλιάς.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην δική σας περίπτωση, καλέστε μας στο 2310252528 ή στείλτε μας στο info@healingart.gr.

Πηγή


326 views0 comments