Συνέντευξη: Συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αντιμετώπιση κρυολογημάτων και ιώσ


Πολλοί από εμάς βιώνουμε τις αρνητικές συνέπειες των κρυολογημάτων και των ιώσεων στην ζωή μας. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συναντήσουμε τον φαρμακοποιό Σπύρο Νικολαΐδη, ώστε να μας δώσει ορισμένες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τους.

Είναι ο Ιανουάριος o μήνας των κρυολογημάτων;

"Πάντα τον Ιανουάριο υπάρχει μια κορύφωση των περιστατικών λόγω της κακοκαιρίας αλλά γενικά πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Επίσης τα κρυολογήματα και οι ιώσεις είναι κατά κύριο λόγο μεταδοτικού χαρακτήρα και οφείλουμε να προστατευόμαστε στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε."

Τι περιπτώσεις αντιμετωπίζετε συνήθως αυτούς τους μήνες;

"Περιστατικά με γενικά συμπτώματα που επηρεάζουν το αναπνευστικό, με επικρατέστερα τον βήχα, παραγωγικό και μη, το “μπούκωμα” της μύτης, τον πονόλαιμο, την δυσκολία στην κατάποση και ένα γενικό αίσθημα κακουχίας στον οργανισμό. Φυσικά, δεν λείπουν και οι εμπύρετες καταστάσεις."

Με ποιους τρόπους τις αντιμετωπίζετε;

"Προτείνουμε κυρίως στους ασθενείς συμπληρώματα για ανακούφιση του εκάστοτε συμπτώματος (αντιβηχικά, αποσυμφορητικά, σπρέι για το λαιμό) και φυσικά ορισμένα φυτικά σκευάσματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των κρυολογημάτων και των ιώσεων."

Τι συμβουλές θα δίνατε σχετικά με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αυτούς τους μήνες;

"Υπάρχουν αρκετές συμβουλές που μπορούν, αν τις ακολουθήσουμε, να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά:

Την διατροφή
  • Συχνά και μικρά ελαφρά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

  • Φρούτα και λαχανικά εποχής για περισσότερη λήψη βιταμινών που βοηθούν ιδιαίτερα στα συμπτώματα αναπνευστικού

  • Νερό και αφεψήματα, όπως τσάι του βουνού και φλαμούρι, τα οποία συμβάλλουν άμεσα στην σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος και κατ’ επέκταση στην διατήρηση της συνολικότερης υγείας

  • Αρκετά υγρά και φρέσκους χυμούς για λήψη βιταμινών και σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος

Την άσκηση

Καθημερινή άσκηση η οποία βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επομένως, 30 λεπτά περπάτημα σε έντονο ρυθμό, σε καθημερινή βάση είναι η ιδανική άσκηση για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

Τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καθιστά πιο επιρρεπείς στα κρυολογήματα και στις ιώσεις. Επομένως, ο οργανισμός μας χρειάζεται τουλάχιστον 7 ώρες ποιοτικού ύπνου για πλήρη καθημερινή ενδυνάμωση.

Τα συμπληρώματα
  • Βιταμίνη C που βοηθάει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αναπνευστικού συστήματος

  • Colostrum πρωτόγαλα, το οποίο είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και έχει γίνει ευρέως γνωστό τον τελευταίο καιρό

  • Πρόπολη με αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και μυκητοκτόνες ιδιότητες ή οποία συμβάλλει στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

  • Βάμμα εχινάκειας το οποίο βοηθά στην καταπολέμηση των ιώσεων του ανώτερου αναπνευστικού.

  • Προβιοτικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερολογικού συστήματος

Τα αντιβιοτικά

Υπεύθυνος για την χορήγηση των αντιβιοτικών είναι μόνο ο θεράποντας ιατρός. Γι' αυτό θα συνιστούσα να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του και να μην προβαίνετε ποτέ σε υπερκατανάλωση αντιβιοτικών.

Τα παυσίπονα

Προτείνουμε συνήθως σκευάσματα παρακεταμόλης. αλλά πάντα με τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού. Τα παυσίπονα που διαθέτουν καφεΐνη βοηθούν στην πιο άμεση δράση τους στον οργανισμό και καθ’ αυτόν τον τρόπο καθιστούν το παυσίπονο πιο αποτελεσματικό."

Μπορείτε να βρείτε τον Σπύρο Νικολαΐδη στο Φαρμακείο της Φύσης, 25ης Μαρτίου 66, καθώς και στο website του Φαρμακείου της Φύσης https://physislaboratory.com/.

Αν ψάχνετε επιπλέον τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, το λεμφικό μασάζ μπορεί να βοηθήσει.

Μάθετε περισσότερα


297 views0 comments