Συνέντευξη: Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο και πως αντιμετωπίζεται


Το αυχενικό σύνδρομο απασχολεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επειδή, όμως, υπάρχει μια γενική ασάφεια και παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό, ως προς τα συμπτώματα του, το πως προκαλείται, αλλά και ως προς το πως και αν αντιμετωπίζεται, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό.

Έτσι, συναντήσαμε τον Δρ. Αδάμ Αθανάσιο, διακεκριμένο χειρουργό ορθοπεδικό, ώστε να λύσει ορισμένες από τις συχνότερες ερωτήσεις που έχουμε λάβει για το αυχενικό σύνδρομο, καθώς και να μας δώσει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπισή του.

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

“Η απλή αυχενική συνδρομή είναι μυοσκελετικό άλγος που αφορά κυρίως την περιοχή του αυχένα και προκαλείται συνήθως λόγω σύσπασης των μυών του αυχένα, κατά κύριο λόγο του τραπεζοειδούς.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται ριζίτιδες, δηλαδή αντανάκλαση του πόνου στο χέρι με μουδιάσματα, αδυναμίες, διαταραχές των αντανακλαστικών, φτάνοντας ουσιαστικά σε μια πιο σοβαρή κατάσταση, καθώς δεν μιλάμε πλέον για αυχενικό σύνδρομο, αλλά για δισκοκήλη στον αυχένα.

Από το αυχενικό σύνδρομο πάσχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού.”

Πως προκαλείται το αυχενικό σύνδρομο;

“Οι αιτίες πρόκλησης του αυχενικού συνδρόμου είναι αρκετές. Αν θα θέλαμε να τις ομαδοποιήσουμε, θα λέγαμε πως προκαλείται κυρίως με 3 “βασικούς” τρόπους:

1) Προκαλείται τραυματικά, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, από υπερβολική γυμναστική ή λανθασμένη εκτέλεση αυτής.

2) Προκαλείται λόγω εκφύλισης των δίσκων της αυχενικής μοίρας, κυρίως σε μεγαλύτερες ηλικίες που παρουσιάζουν σπονδυλαρθροπάθεια ή σε χειρότερες περιπτώσεις αυχενική δισκοπάθεια.

3) Μπορεί να προκληθεί από χρόνια συνεχή λάθος στάση, κατά την διάρκεια του ύπνου για παράδειγμα, ή από έναν συνδυασμό έλλειψης γυμναστικής και κακής στάσης του σώματος κατά την διάρκεια της εργασίας.”

Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό;

"Το αυχενικό σύνδρομο συναντάται κυρίως σε:

  • Νεαρούς αθλητές λόγω τραυματισμού.

  • Σε χειρώνακτες μέσης ηλικίας, λόγω χρόνιας λανθασμένης στάσης και καταπόνησης της περιοχής.

  • Σε άτομα της τρίτης ηλικίας λόγω εκφύλισης των δίσκων της αυχενικής μοίρας.

  • Σε άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον γραφείου αλλά και σε δάσκαλους και καθηγητές, λόγω συνεχούς λάθος στάσης ή/και υπερέκταση της περιοχής."

Ποια είναι τα συμπτώματα του;

"Η ήπια αυχενική συνδρομή αφορά μυοσκελετικό άλγος στην περιοχή του αυχένα. Δηλαδή, αρχικά εκδηλώνεται με απλό πόνο στην περιοχή του αυχένα, ο οποίος όταν κάνουμε κάποια υπερέκταση αντανακλά στην περιοχή της ωμοπλάτης, δηλαδή στην “περιοχή του σουτιέν” στις γυναίκες. Κυρίως προκαλείται από έντονο σπασμό του τραπεζοειδούς.

Σε λίγο πιο έντονες καταστάσεις έχουμε ζαλάδες, τάση για εμετό, ινιακή κεφαλαλγία, δηλαδή πονάει το κεφάλι χαμηλά στην περιοχή του αυχένα.

Όσο επεκτείνεται το πρόβλημα, μπορεί να εκδηλωθεί ωμοβραχιόνιο σύνδρομο, το οποίο εκδηλώνεται αρχικά με πόνο στην περιοχή του αυχένα και στην συνέχεια επεκτείνεται προς την ωμοπλάτη.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, δηλαδή σε περιπτώσεις δισκοκήλης στον αυχένα, εκδηλώνεται με μουδιάσματα στα δάχτυλα και μυική αδυναμία ορισμένες φορές."

Συμβουλές πρόληψης για το αυχενικό σύνδρομο

“Οι συμβουλές πρόληψης για το αυχενικό σύνδρομο είναι αρκετά απλές, αλλά θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά και επαναλαμβανόμενα.

1) Βελτίωση της στάσης του σώματος, στην εργασία αλλά και το σπίτι. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που διαβάζουμε 1 βιβλίο, θα ήταν καλό να τοποθετούμε ένα αναλόγιο ώστε να μην σκύβουμε.

2) Επιλογή ενός καλού μαξιλαριού για τον ύπνο, ώστε να διατηρούμε σωστή στάση του αυχένα

3) Σταθερό πρόγραμμα γυμναστικής και σωστές διατάσεις.

Αν και αυτές οι συμβουλές μοιάζουν τετριμμένες και γνωστές σε όλους σας, είναι πολύ μικρό το ποσοστό των ατόμων που τις ακολουθούν.”

Αντιμετωπίζεται το αυχενικό σύνδρομο; Συμβουλές αντιμετώπισης αυτού ή των συμπτωμάτων του

“Η ήπια αυχενική συνδρομή, από την οποία πάσχει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, δεν χρήζει χειρουργικής ή άμεσης επέμβασης.

Ακολουθείται συντηρητική αντιμετώπιση, η οποία αποτελείται από 3 βασικούς άξονες:

1) Φαρμακευτική αγωγή και χρήση κολάρου όποτε και αν χρειάζεται,

2) φυσικοθεραπεία και θεραπευτικό μασάζ

3) γυμναστική.

Αυτό το οποίο αντιμετωπίζεται με την φαρμακευτική αγωγή, το θεραπευτικό μασάζ και την φυσικοθεραπεία, είναι ο οξύς πόνος. Επειδή όμως δεν γίνεται να κάνετε συνεχώς φυσιοθεραπείες ,θεραπευτικό μασάζ ή να παίρνετε συνεχώς φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να μπειτε στην διαδικασία να ενδυναμώσετε τον κορμό και το σώμα σας συνολικά.

Συνεπώς πρέπει να ξεκινήσετε να γυμνάζεστε. Πιο συγκεκριμένα, θα βοηθούσαν:

1) Καθημερινές διατάσεις της ωμικής ζώνης και ασκήσεις ενδυνάμωσης αυτής.

2) Ασκήσεις ενδυνάμωσης του δελτοειδούς.

3) Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του αυχένα.

4) Κινησιοθεραπεία.

Από τους καθιερωμένους τρόπους άσκησης, σαν πρώτη επιλογή θα πρότεινα την κολύμβηση, λόγω της έλλειψης φορτίσεων στους μύες και ταυτόχρονα την συνολική εκγύμναση όλου του σώματος. Ακολουθούν το pilates και η power yoga,”

Εάν τα παραπάνω σας φάνηκαν χρήσιμα ή πιστεύετε ότι θα μπορούσε κάποιος δικός σας άνθρωπος να ωφεληθεί από αυτά, μοιραστείτε το!


167 views0 comments