Πόνος στην Πλάτη: Πως η σωστή στάση σώματος μπορεί να τον καταπραΰνει


Όλοι οι άνθρωποι σε κάποια περίοδο της ζωής μας έχουμε βιώσει πόνους στην πλάτη. Μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους όπως λόγω σκολίωσης, από κάποιο τραυματισμό λόγω έντονης άθλησης, ή να προκληθούν από κάποιο ατύχημα. Συνήθως όμως, οι πόνοι στην πλάτη προκαλούνται από τις καθημερινές μας συνήθειες.

Οι επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας είναι και αυτές που απειλούν την πλάτη μας περισσότερο. Η εργασία μας για παράδειγμα είναι εξαιρετικής σημασίας. Εάν εργαζόμαστε σε γραφείο και καθόμαστε σε καρέκλα, έχει επιπτώσεις στην πλάτη μας. Το ίδιο ισχύει και αν σηκώνουμε βάρη ή στεκόμαστε όρθιοι για μεγάλες περιόδους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες όταν εκτελούνται έχοντας λανθασμένη στάση του σώματος, μπορούν να προκαλέσουν ένταση και μυϊκή στεγανότητα, έχοντας ως αποτέλεσμα τον πόνο στην πλάτη. Η πιο εύκολη λύση σε καθεμία από αυτές τις περιπτώσεις είναι να βελτιώσουμε τη στάση του σώματός μας.

Η στάση του σώματος αφορά την θέση του σώματος μας όταν καθόμαστε, στεκόμαστε, διεξάγουμε κάποιο έργο, σκύβουμε, ή σηκώνουμε κάποιο βάρος. Η σωστή στάση σώματος συνδέεται με την σωστή ευθυγράμμιση των σπονδύλων και κατ’ επέκταση την λιγότερη δυνατή επιβάρυνση τους.

4 βήματα για βελτίωση της στάσης του σώματος

Για να ανακουφιστεί ο πόνος της πλάτης είναι σημαντικό να βελτιωθεί η στάση του σώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.

1) Τέντωμα του πάνω μέρους του σώματος

Σταθείτε μπροστά σε μία γωνία. Τοποθετήστε τα χέρια σας στους τοίχους κρατώντας τα στο ύψος των ώμων. Τοποθετήστε το ένα πόδι μπροστά από το άλλο. Λυγίζοντας το μπροστινό σας πόδι, σκύψτε προς τον τοίχο, καθώς εκπνέετε. Κρατήστε ίσια την πλάτη σας, και το στήθος και το κεφάλι σας ψηλά. Θα νιώσετε ένα τέντωμα στο στήθος. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 20-30 δευτερόλεπτα. Μετά χαλαρώστε.

2) Τέντωμα χεριού πάνω από το στήθος

Σηκώστε το χέρι σας στο ύψος του ώμου και διπλώστε το στον αγκώνα πίσω από το λαιμό, ώστε να είναι παράλληλο με το στήθος σας. Με το άλλο σας χέρι πιέστε ελαφρά τον αγκώνα του διπλωμένου χεριού προς το στήθος σας. Μείνετε σε αυτή τη θέση για 20 δευτερόλεπτα. Επαναλλάβετε με το άλλο χέρι. Επαναλάβετε 3 φορές για το κάθε χέρι.

3) Σφίξιμο ωμοπλάτης

Καθίστε ίσια σε μία καρέκλα με τα χέρια πάνω στους μηρούς. Κρατήστε του ώμους κάτω και το πηγούνι ίσιο. Σιγά σιγά τραβήξτε τους ώμους προς τα πίσω και πιέστε τους ώμους σας προς τη σπονδυλική στήλη.

4) Απεικόνιση

Φανταστείτε να σας διαπερνά μία ευθεία γραμμή που ξεκινάει από το ταβάνι ως το πάτωμα. Ευθυγραμμίστε το σώμα σας σε αυτή τη γραμμή. Κρατήστε τη λεκάνη και τη μέση σας ακίνητες. Έπειτα τεντώστε το κεφάλι σας προς το ταβάνι, σαν να σας τραβάει ένα καλώδιο, μεγαλώνοντας έτσι το χώρο ανάμεσα στο θώρακα και τη λεκάνη σας. Σκεφτείτε τον εαυτό σας ως μία μπαλαρίνα και όχι ως στρατιώτη σε στάση προσοχής.

Επαναλάβετε αυτές τις ασκήσεις καθημερινά. Για να μην τις παραλείπετε, θα ήταν καλό να προσπαθήσετε να τις εντάξετε στη ρουτίνα σας. Για παράδειγμα να τις κάνετε πριν φάτε το μεσημεριανό σας, ή μόλις φτάνετε στο γραφείο. Έτσι θα σας γίνουν συνήθεια.

Σε περίπτωση που συνεχίζετε να βιώνετε πόνο στην πλάτη, μπορείτε να μας επισκεφθείτε για 1 θεραπευτικό μασάζ που στοχεύει συγκεκριμένα σε εκείνη την περιοχή. Κλείστε ραντεβού καλώντας στο 2310 311 528.


99 views0 comments