Λεμφοίδημα: Πως προκαλείται και τρόποι αντιμετώπισης


Τι είναι η λέμφος

Η λέμφος είναι ένα υγρό κιτρινωπού χρώματος, αλκαλικής αντίδρασης και παρουσιάζει σύνθεση ανάλογη με αυτή του πλάσματος του αίματος. Η λέμφος αποτελείται από λευκά αιμοσφαίρια, κυρίως λεμφοκύτταρα και μεσοκυττάρια ουσία. Η λέμφος είναι το υγρό που περιέχεται μέσα στα λεμφαγγεία και τα λεμφογάγγλια και που τελικά διοχετεύεται στο φλεβικό αίμα μέσω των δύο θωρακικών πόρων.

Το ποσό της παραγόμενης λέμφου είναι μεταβαλλόμενο και εξαρτώμενο από τη λειτουργία των οργάνων και τις συνθήκες που επικρατούν στον εκάστοτε ιστό ή όργανο. Όταν τα όργανα βρίσκονται σε λειτουργία το παραγόμενο ποσό λέμφου είναι μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που παράγεται όταν βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η λέμφος έχει τις εξής λειτουργίες:

 • Μεταφέρει τα λίπη που απορροφώνται από το λεπτό έντερο στο ήπαρ, όπου λαμβάνει χώρα η επεξεργασία τους και συμβάλλει έτσι στην θρέψη.

 • Μεταφέρει κύτταρα και ουσίες περιττές για την λειτουργία του οργανισμού και συμβάλλει έτσι στον καθαρισμό και την αποχέτευση.

 • Συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού μεταφέροντας στα λεμφογάγγλια μικρόβια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, όπου και καταστρέφονται με φαγοκυττάρωση.

Τι είναι το λεμφοίδημα και πως προκαλείται

Λεμφοίδημα ονομάζεται το οίδημα (ή διόγκωση) ενός τμήματος του σώματος, ιδιαίτερα των άκρων, που προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση του λεμφικού υγρού. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται λόγω της απουσίας ή της δυσλειτουργίας των λεμφαδένων ή των λεμφαγγείων.

Αν το λεμφικό σύστημα ενός μέλους δεν έχει αναπτυχθεί σωστά ή αν αποφραχθεί (δηλαδή, κλείσει εντελώς) λόγω κάποιου αίτιου, ενδέχεται να υπάρξει συσσώρευση υπέρμετρης ποσότητας λέμφου στο μέλος και να παρουσιαστεί το λεμφοίδημα. Το λεμφοίδημα επηρεάζει τόσο άντρες όσο και γυναίκες και διακρίνεται σε πρωτοπαθές και δευτεροπαθές.

Το δευτεροπαθές λεμφοίδημα εμφανίζεται όταν το λεμφικό σύστημα έχει τραυματιστεί και έτσι η ροή της λέμφου μπλοκάρεται είτε προσωρινά είτε μόνιμα. Κοινές αιτίες εμφάνισης του δευτεροπαθούς λεμφοιδήματος είναι οι παρακάτω:

 • Χειρουργικές βλάβες: Οι χειρουργικές τομές και η απομάκρυνση των λεμφαδένων μπορεί να επηρεάσουν την κανονική ροή της λέμφου. Μερικές φορές, το λεμφοίδημα εμφανίζεται αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση και απομακρύνεται γρήγορα. Σε άλλες περιπτώσεις, το λεμφοίδημα εμφανίζεται μέσα σε ένα μήνα έως 15 χρόνια μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται αρκετά συχνά σε γυναίκες που έχουν αφαιρέσει πολλαπλούς λεμφαδένες κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του μαστού.

 • Μια λοίμωξη που αφορά τα λεμφαγγεία: Μια λοίμωξη που περιλαμβάνει τα λεμφαγγεία μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει λεμφοίδημα. Σε υποτροπικές και τροπικές περιοχές, όπως η Νότια Αμερική, η Καραϊβική, η Αφρική, η Ασία και ο Νότιος Ειρηνικός, τα παράσιτα αποτελούν κοινή αιτία του λεμφοιδήματος. Το Filariasis, μια παρασιτική λοίμωξη από σκουλήκια, αποκλείει τα κανάλια των λεμφαδένων και προκαλεί οίδημα και πάχυνση κάτω από το δέρμα, συνήθως στα πόδια.

 • Καρκίνος: Λέμφωμα, ένας καρκίνος που ξεκινά από τους λεμφαδένες ή άλλοι τύποι καρκίνου που εξαπλώνονται στους λεμφαδένες μπορεί να μπλοκάρουν τα λεμφικά αγγεία.

 • Ακτινοθεραπεία για καρκίνο: Αυτή η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ουλώδους ιστού και να οδηγήσει σε απόφραξη των λεμφαγγείων.

Όταν το λεμφοίδημα εμφανίζεται χωρίς γνωστό τραυματισμό ή μόλυνση, ονομάζεται πρωτοπαθές λεμφοίδημα. Υπάρχουν οι εξής τύποι πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος ανάλογα με το πότε εμφανίζονται πρώτα τα συμπτώματα:

 • Κατά τη γέννηση: Επίσης γνωστό ως συγγενές λεμφοίδημα. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος στα θηλυκά νεογνά. Τα πόδια επηρεάζονται συχνότερα από ότι τα χέρια. Συνήθως εμφανίζεται οίδημα και στα δύο πόδια

 • Μετά τη γέννηση αλλά πριν από την ηλικία των 36 ετών: Συνήθως, παρατηρείται πρωταρχικά κατά τα πρώτα χρόνια της εφηβείας. Αυτός είναι και ο πιο συνηθισμένος τύπος πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος.

 • Ηλικία 36 ετών και άνω: Αυτός είναι ο σπανιότερος τύπος πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος.

Και οι τρεις τύποι πρωτοπαθούς λεμφοιδήματος σχετίζονται πιθανότατα με την ανώμαλη ανάπτυξη των λεμφαδένων πριν από τη γέννηση. Η διαφορά είναι σε ποιά ηλικία στη ζωή ενός ανθρώπου θα προκαλέσουν πρήξιμο των ποδιών ή των χεριών.

Τρόποι αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος

Ο εξειδικευμένος γιατρός, ο οποίος θα κάνει την διάγνωση του λεμφοιδήματος, είναι αυτός που θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ενδεικτικά για την ανακούφιση από το λεμφοίδημα προτείνονται οι παρακάτω τρόποι:

 • Διατήρηση του μέλους σε ανάρροπη θέση και τακτική άσκηση: Η τακτική ανύψωση του πρησμένου μέλους συμβάλλει στην αποστράγγιση των υγρών. Είναι καλό είναι να βάζετε το πόδι σας ψηλά οποιαδήποτε ώρα ευκαιρείτε. Η τακτική άσκηση, όπως το βάδισμα ή η ποδηλασία, θα είναι επίσης ευεργετική.

 • Πιεστική επίδεση του μέλους με επιδέσμους ή κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης: Η συμπίεση απαιτείται για να απομακρύνει το υγρό που αλλιώς λιμνάζει στο κάτω άκρο όταν στέκεστε. Οι κάλτσες για λεμφοίδημα πρέπει να εφαρμόζουν κατάλληλα στο άκρο και φυσικά είναι πολύ πιο σφικτές από τις συνηθισμένες. Στην περίπτωση που το άκρο είναι αρκετά πρησμένο οι κάλτσες δεν θα εφαρμόσουν σωστά. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι αρχικά να μειωθεί το πρήξιμο με κάποιον τρόπο, όπως με το λεμφικό μασάζ ή και χρήση αντλίας διαλείπουσας συμπίεσης.

 • Χρήση αντλίας με αεροθαλάμους διαλείπουσας συμπίεσης (External Pneumatic Compression, EPC): Υπάρχουν περιπτώσεις πασχόντων από λεμφοίδημα οι οποίοι παρουσιάζουν οίδημα παρά τη χρήση συμπιεστικών καλτσών. Η χρήση των αντλιών συμπίεσης ήταν μία από τις κύριες μεθόδους της θεραπείας μείωσης του λεμφοιδήματος πριν γίνει δημοφιλές το μασάζ λεμφικού τύπου.

 • Λεμφοντρενάζ (Manual Lymphatic Drainage, or MLD): Το μέλος που αντιμετωπίζει το οίδημα μπορεί να ωφεληθεί από μασάζ των εν τω βάθει ιστών ενεργοποιώντας προηγουμένως τα υγιή λεμφαγγεία.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το λεμφικό μασάζ εδώ.

Αν ταλαιπωρείστε από την κατάσταση του λεμφοιδήματος, καλέστε μας 2310 252528, για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε την δική σας κατάσταση.


212 views0 comments