Ο Ολοκληρωμένος Οδηγός σου για την Αντιμετώπιση της Κυτταρίτιδας: Ορισμός, Αιτίες & Έξυπνοι Τρόπ


Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για το φαινόμενο της κυτταρίτιδας και τις αιτίες που την προκαλούν, αλλά και αξιόπιστες μεθόδους που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σήμερα για πετύχεις τον στόχο σου.

Τι είναι η κυτταρίτιδα;

Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα, παρόλα αυτά στα περισσότερα άρθρα που διαβάζει κανείς δεν αναφέρεται ξεκάθαρα ο επιστημονικός ορισμός της.

Η κυτταρίτιδα είναι μία ορατά ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και λέμφου μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού. Κυρίως εμφανίζεται στους μηρούς, στους γλουτούς και κάποιες φορές στην κοιλιά, στις γάμπες και στο εσωτερικό των μπράτσων. Επηρεάζει σχεδόν κάθε γυναίκα μετά την ηλικία της εφηβείας, λόγω ορισμένων αλλαγών στα στρώματα του δέρματος και των ορμονικών αλλαγών.

Η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε τρία στάδια:

 • Στάδιο Α: χαλαρή ή ήπια κυτταρίτιδα (εμφανής μόνο υπό πίεση)

 • Στάδιο Β: οιδηματώδη ή μέτρια κυτταρίτιδα ( εμφανής μόνο σε όρθια στάση)

 • Στάδιο Γ: στάδιο συμπαγής κυτταρίτιδα (εμφανής σε κάθε στάση)

Τώρα που βάλαμε κάποιες βάσεις σχετικά με το τι είναι η κυτταρίτιδα, μπορούμε να αρχίσουμε να σκαλίζουμε λίγο βαθιά το θέμα, ώστε να εντοπίσουμε τις αιτίες της όπως και τους παράγοντες που την επηρεάζουν.

Αιτίες της κυτταρίτιδας

Κατ’αρχάς η κυτταρίτιδα ξεκινάει να εμφανίζεται όταν πλέον το λίπος κάτω από το δέρμα διογκώνεται διαμέσου των ινών του κολλαγόνου που την κρατούν μέσα.

Ενώ οι αιτίες της κυτταρίτιδας δεν είναι γνωστές, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν δραστικά.

Οι ορμόνες, συμπεριλαμβανομένου του οιστρογόνου, της ινσουλίνης και της νοραδρεναλίνης, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Οι γενετικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του φύλου, της φυλής, του μεταβολισμού και της κατανομής του λίπους, μπορούν επίσης να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι που τρώνε πάρα πολύ λίπος, υδατάνθρακες και αλάτι είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν κυτταρίτιδα, όπως και οι καπνιστές, αλλά και όσοι κάνουν καθιστική ζωή.

Σε αυτό το σημείο είναι πλέον εμφανές το τι είναι κυτταρίτιδα και από που προέρχεται, γεγονός που μας οδηγεί στην πολυαναμενόμενη ερώτηση:

Υπάρχει κάποιος αποτελεσματικός αλλά και υγιής τρόπος να αντιμετωπιστεί η κυτταρίτιδα;

Τι είναι το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας

Το αντικυτταριτιδικό μασάζ στο ινστιτούτο μας είναι ένας συνδυασμός λεμφικής μάλαξης και έντονων πιέσεων και ζυμώσεων στα σημεία όπου επικεντρώνεται η κυτταρίτιδα με σκοπό την διάλυση των λιποκυττάρων, την τοπική υπεραιμία και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το δέρμα αποκτά μια υγιή λάμψη και αυξάνεται η ελαστικότητα και η συσφικτικότητα του. Ανάλογα με τον συνδετικό ιστό της κάθε γυναίκας, το μασάζ μπορεί να συνδυαστεί με βεντούζες κατά την διάρκεια της συνεδρίας καθώς επίσης με απολέπιση και μάσκα αποτοξίνωσης με φύκια.

Η θεραπεία του μασάζ κατά της κυτταρίτιδας δεν είναι ίδια για όλες τις γυναίκες Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και ο θεραπευτής οφείλει να προσαρμόσει τα διάφορα σημεία της θεραπείας.

Ποίες περιπτώσεις μπορούν να επωφεληθούν

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να ομαδοποιήσουμε τις διάφορες περιπτώσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς ως εξής:

 • Γυναίκες που δεν γυμνάζονται και έχουν αυξημένο σωματικό λίπος.

 • Γυναίκες με κακή διατροφή και έλλειψη ενυδάτωσης

 • Γυναίκες με ορατή κυτταρίτιδα σε προβληματικές περιοχές όπως στους γλουτούς, στα πόδια και στην κοιλιά.

 • Γυναίκες με επαγγέλματα που απαιτούν πολύ ορθοστασία ή καθιστική στάση και χρειάζονται καλύτερη αιμάτωση του συνδετικού ιστού.

 • Γυναίκες που βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα διατροφής ή αποτοξίνωσης και θέλουν να ενισχύσουν τα αποτελέσματα

 • Γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη

Ενδεχομένως να υπάρχουν ορισμένες ακόμα περιπτώσεις που είτε μας διαφεύγουν είτε πρόκειται για σπάνιες εξαιρέσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι παραπάνω ομαδοποιήσεις καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του γυναικείου πληθυσμού.

Οφέλη του μασάζ κατά της κυτταρίτιδας

Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας προσφέρει μια σειρά οφέλη, πολλά από τα οποία δεν έχουν απλά αισθητικό ή επιφανειακό χαρακτήρα αλλά υποβοηθούν την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας.

Κάποια από τα χαρακτηριστικότερα οφέλη που έχουμε συναντήσει και επιβεβαιώσει από τους δικούς μας επισκέπτες είναι τα εξής:

 • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού και της Αύξηση της κινητικότητας του εντέρου

 • Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου

 • Αποτοξίνωση του οργανισμού

 • Σταδιακή διάλυση των λιποκυττάρων καθώς και των συμφύσεων μεταξύ των μυών και του δέρματος

 • Βελτίωση της ελαστικότητας και συσφικτικότητας του δέρματος

 • Υγιή λάμψη του δέρματος

Πόσες θεραπείες είναι απαραίτητες;

Ανάλογα με την κατάσταση του συνδετικού ιστού και το βάθος της κυτταρίτιδας, επαρκούν έξι έως δώδεκα θεραπείες σε διαστήματα μισής ή μίας εβδομάδας για μια σαφή βελτίωση στην εμφάνιση του δέρματος.

Ιδανικά θα πρέπει να ξεκινήσουν οι συνεδρίες του αντι-κυτταριτιδικού μασάζ μετά τις χριστουγεννιάτικες γιορτές, ή το αργότερο όταν μιλάμε για μια ήπια μορφή κυτταρίτιδας το Πάσχα, ώστε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα έως το καλοκαίρι. Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται μία συντήρηση μετά από τα εντατικά προγράμματα θεραπείας.

Έχει παρενέργειες;

Το μασάζ δεν φέρει κάποιες παρενέργειες. Κατά την διάρκεια των συνεδριών το δέρμα μπορεί να δείχνει μια προσωρινή ερυθρότητα, αλλά εξαφανίζεται μετά από δύο έως τρεις ώρες. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί η τεχνική του μασάζ αυτού με ένα χαλαρωτικό μασάζ. το μασάζ είναι έντονο και ίσως σε κάποια σημεία να πονέσει.

Σε καμία όμως περίπτωση όμως δεν πρέπει να σας δημιουργήσει αιμάτωμα ή να σας φέρει δυσφορία από τον πόνο και σας συνιστούμε να αποφύγετε πρακτικές και θεραπείες που προκαλούν τέτοιες παρενέργειες.

Οι μελανιές είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο εμφανίζουν οι γυναίκες με αδύναμο ή πολύ ευαίσθητο συνδετικό ιστό και μπορεί να εμφανιστούν στην πρώτη έως και δεύτερη συνεδρία.

Τι προτείνουμε εμείς

Το σημαντικότερο κομμάτι είναι η ικανότητα ενός έμπειρου θεραπευτή να αναγνωρίσει σε κάθε γυναίκα εάν πρόκειται για μία επιφανειακή κυτταρίτιδα Α&Β σταδίου ή εάν πρόκειται για ένα προχωρημένο στάδιο που έρχεται με χαλάρωση του ιστού, κατακράτηση, ορμονική διαταραχή, κιρσούς ή ευρυαγγίες. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει μια σωστή γνωμάτευση και να θέσουμε στόχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Η πορεία της θεραπείας όπως και ο αριθμός των συνεδριών ποικίλει ανα περίπτωση καθώς και η ένταση του μασάζ. Δεν μιλάμε δηλαδή ποτέ για μία τυποποιημένη θεραπεία. Για μία υγιή γυναίκα με ήπια κυτταρίτιδα, που αθλείται 3-4 φορές την εβδομάδα, αρκεί το μασάζ, μια ισορροπημένη διατροφή και η χρήση αντικυτταριτιδικών προϊόντων για να έχει καλά αποτελέσματα. Για μία όμως πολύπλοκη περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, θα χρειαστεί μια σειρά θεραπειών μασάζ 1-2 φορές την εβδομάδα και καθημερινή ενυδάτωση με αντικυτταριτιδικά προϊόντα σε συνδυασμό με μία υγιεινή διατροφή, άσκηση και την καθημερινή χρήση καλσόν συμπίεσης.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Βήμα 1 - Αντικυτταριτιδικό μασάζ Το μασάζ κατά της κυτταρίτιδας τονώνει το λεμφικό και το κυκλοφορικό σύστημα. Αν αυτά λειτουργούν αποτελεσματικά έχουμε δηλαδή πλούσια παροχή αίματος για την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών στοιχείων και την σωστή απομάκρυνση των κυτταρικών αποβλήτων τους μέσω της λέμφου, εμποδίζεται η σκλήρυνση του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα με αποτέλεσμα την μείωση της κυτταρίτιδας. H αποτελεσματικότητα του μασάζ αυτού ενισχύεται από την χρήση ειδικών αντικυτταριτιδικών προϊόντων κατά την διάρκεια του μασάζ.

Βήμα 2 - Xρήση αντικυτταριτιδικών προϊόντων

Για άμεσα αποτελέσματα προτείνουμε την χρήση δύο προϊόντων: ενός φυσικού λαδιού κατά της κυτταρίτιδας και μιας ειδικής συσφικτικής κρέμας. Στη Healing Art Massage πιστεύουμε στην δύναμη των αντικυτταριτιδικών προϊόντων μας. Και για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα των συστατικών τους, χρησιμοποιούμε μόνο προϊόντα με ειδική φόρμουλα που έχουν φτιαχτεί μόνο για εμάς από πρότυπο εργαστήριο παρασκευής γαληνικών προϊόντων σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην επιλογή βιολογικών πρώτων υλών. Μετά από πολλές και εκτεταμένες δοκιμές, ο τελικός συνδυασμός των συγκεκριμένων συστατικών που σχεδιάσαμε με το Φαρμακείο Της Φύσης, μας δίνεi πλέον την δυνατότητα να προσφέρουμε αξιόπιστα αποτελέσματα κατά της κυτταρίτιδας.

Tip: Αποφεύγετε να κάνετε πολύ καυτά μπάνια κυρίως όταν έχετε ευρυαγγίες. Το πιο αποτελεσματικό είναι στο τέλος του ντους να περνάμε εναλλάξ με κρύο και ζεστό νερό τα πόδια γιατί έτσι ενεργοποιούμε την συστολή και διαστολή των αγγείων μας. Κατευθείαν μετά, όσο οι πόροι μας είναι ανοιχτοί απλώνουμε με ανοδικές κινήσεις την κρέμα ή το λάδι κυτταρίτιδας για να εισχωρήσει βαθιά στο δέρμα.

Βήμα 3 - Απολέπιση και μάσκα αποτοξίνωσης με φύκια.

Ένας συνδυασμός απολέπισης με άλατα νεκράς θάλασσας και μια ειδικά σχεδιασμένη για αυτήν την θεραπεία μάσκα φυκιών, αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, αποτοξινώνουν και ενυδατώνουν το δέρμα αφήνοντας το λείο και απαλό.

Τip: Η απολέπιση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου και συνιστάται να γίνεται μία φορά την εβδομάδα ακόμα και στο σπίτι χρησιμοποιώντας καφέ με αμυγδαλέλαιο ή μία λούφα.

Βήμα 4 - Υγιεινή διατροφή Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής ξεκινώντας με την διατροφή. Κάντε μία λίστα τροφίμων που βοηθούν στην κάυση της κυτταρίτιδας και μια λίστα με τα τρόφιμα που προκαλούν κυτταρίτιδα έτσι ώστε να ξεκινήσετε να κάνετε κάθε μέρα μικρές αλλαγές στην διατροφική ρουτίνα σας.

 • Παραδείγματα τροφών που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας: Ανανάς, Μπανάνες, Εσπεριδοειδή, Μπρόκολο, Τομάτες, Καρότα, Σπανάκι, Πιπεριές, Σέλινο, Πιπεριές τσίλι, Λιπαρά ψάρια, ηλιόσποροι, Tip. Πίνετε πολλά υγρά: νερό, τσάι από βότανα (πικραλίδα, τσουκνίδα), χυμοί λαχανικών ή φρούτων

 • Παραδείγματα τροφών που προκαλούν ή επιβαρύνουν την κυτταρίτιδα: Λευκή ζάχαρη, πίτες, ποπ κορν, πατατάκια, μαργαρίνη, λευκό ψωμί, τηγανητά, junk food, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά

Βήμα 5 - Άσκηση

Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα άσκησης οπωσδήποτε!

Είτε κάνετε συνδρομή στο γυμναστήριο είτε αποφασίζετε να τρέχετε μόνο στο πάρκο, είναι σημαντικό να το μετατρέψετε σε συνήθεια.

Tip: Στο τέλος από κάθε workout αφιερώστε 5-10 λεπτά και ρολάρετε τα πλαϊνά των γοφών σας και τους γλουτούς σας πάνω από το foam roller. Ένα κυλινδρικό όργανο από αφρολέξ που χαλαρώνει την μυϊκή περιτονία και επιτρέπει έτσι να κυκλοφορήσει το οξυγονωμένο αίμα ανάμεσα στον συνδετικό ιστό και τα λιποκύτταρα.

Βήμα 6 -Καλσόν ή κολάν συμπίεσης

Φοράμε καλσόν ή κολάν συμπίεσης κατά την διάρκεια της εργασίας. Τα ελαστικά καλσόν όσο και τα κολάν συμπίεσης σπρώχνουν την κυκλοφορία του αίματος από κάτω προς τα πάνω με αποτέλεσμα τα πόδια να μην πρήζονται και να είναι πιο ξεκούραστα και ελαφριά.

Tip: Το πρωί αφού έχουμε απλώσει την κρέμα σύσφιξης στα πόδια, στους γλουτούς και κοιλιά φοράμε το καλσόν κάτω από τα καθημερινά μας ρούχα και το βγάζουμε αφού γυρίσουμε από την δουλειά.

Αν όλα τα παραπάνω σε έχουν βάλει σε σκέψεις και θέλεις να μάθεις περισσότερα πράγματα για τις εξειδικευμένες θεραπείες μας ή θέλεις να κλείσεις άμεσα την πρώτη σου θεραπεία για να προλάβεις το καλοκαίρι επικοινώνησε μαζί μας στο info@healingart.gr ή κάλεσέ μας στο 2310 252 528.


282 views0 comments