Το χαλαρωτικό μασάζ


Τι είναι το χαλαρωτικό μασάζ και πως εφαρμόζεται;

Το χαλαρωτικό μασάζ είναι ένα βασικό μασάζ, που αντλεί από τη δυτική αντίληψη ανατομίας και φυσιολογίας. Συνιστάται ιδανικά για όσους ξεκινούν συνεδρίες μασάζ ή για όσους προβληματίζονται για τυχόν «συνέπειες» που μπορεί να έχει ένα πιο έντονο μασάζ. Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, χαλαρώνει το σώμα, αλλά δεν κάνει μόνο αυτό. Το χαλαρωτικό μασάζ επίσης οξυγονώνει το αίμα, βοηθάει το λεμφικό σύστημα να αποβάλλει τις τοξίνες, βελτιώνει την κυκλοφορία, ενώ αυξάνει το εύρος κίνησης και τη μυική ελαστικότητα. Ο θεραπευτής παίζει ρόλο στην επίδραση που μπορεί να έχει το μασάζ, καθώς καθένας έχει τη δική του τεχνοτροπία που μπορεί να είναι πιο ήπια ή πιο έντονη, πιο αργή ή πιο γρήγορη ή συνδυαστική. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να το συζητήσετε από τον θεραπευτή σας, προτού ξεκινήσει η συνεδρία, έτσι ώστε να προσαρμόσει την πίεση στα μέτρα σας. Το χαλαρωτικό αποτελεί τη βάση για άλλα είδη δυτικού μασάζ, όπως είναι το αθλητικό μασάζ, το deep tissue μασάζ (εν τω βάθει) και η αρωματοθεραπεία. Βέβαια το καθένα από αυτά διαφοροποιείται γιατί έχει τις δικές του τεχνικές. Για να επιλέξετε ποιο απ' όλα σας ταιριάζει καλύτερα, θα χρειαστεί να τα δοκιμάσετε.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός χαλαρωτικού μασάζ; Στο χαλαρωτικό μασάζ, ο θεραπευτής αλείφει το σώμα με λάδι μασάζ, προτού αρχίσει να εφαρμόζει διάφορες κινήσεις μασάζ. Οι κινήσεις αυτές ζεσταίνουν τον μυικό ιστό, ανακουφίζοντας την ένταση και σπάζοντας σταδιακά τους μυϊκούς «κόμπους» ή τους «κολλημένους» ιστούς, που ονομάζονται σύμφυση. Πριν από το μασάζ, ο θεραπευτής πρέπει να σας ρωτήσει αν έχετε τυχόν τραύματα ή άλλες παθήσεις για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθεί. Εκτός από τα σημεία πόνου ή ακαμψίας, ο θεραπευτής πρέπει επίσης να ενημερωθεί για τυχόν αλλεργίες ή ύπαρξη εγκυμοσύνης.

Πως μας ωφελεί το μασάζ συνολικά στην υγεία μας; Ως θεραπεία, το μασάζ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε φυσική, πνευματική και συναισθηματική ευεξία, ειδικά αν το εντάξετε στη καθημερινότητα σας.

Πιο συγκεκριμένα, το μασάζ: • χαλαρώνει το νευρικό σύστημα και προάγει την αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας • μειώνει την ένταση και το άγχος • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα • διεγείρει το λεμφικό σύστημα που μεταφέρει τα απόβλητα του σώματος • προλαμβάνει και ανακουφίζει μυικές κράμπες και σπασμούς • ανακουφίζει τον πόνο από παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, η ισχιαλγία και οι μυικοί σπασμοί

Το μασάζ έχει ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία με τον καιρό. Η θεραπευτική του επίδραση, δηλαδή, είναι αθροιστική. Έτσι, όσο πιο συχνά κάνετε μασάζ, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε και τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκρίνεται το σώμα σας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα έχει κανείς πυρετό, μόλυνση, φλεγμονή, πρόσφατες εγχειρήσεις, το μασάζ δεν ενδείκνυται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αν έχετε την οποιαδήποτε απορία, επικοινωνήστε μαζί μας να σας κατατοπίσουμε σχετικά.


521 views0 comments